Marie Curie Hospice, Hampstead

Date started: 
Organisation:  hospice
Service:  end-of-life care
Project:  relatives' rooms
Patient area before the work
The new room designs
Bespoke artwork for every patient room

Project location

Clinical areas, Marie Curie Hospice, Lyndhurst Gardens, Hampstead

Aims and outcomes

The hospice opened 30 years ago and the team's project focused on developing a new design for three patient rooms as 'show rooms', setting the standard for future refurbishment and redecoration.

The aim was to create a high-quality, hotel-standard, contemporary but homely feel. Central to the design has been empowering patients and enabling them to maximise their independence.

Rooms include a newly designed bespoke 'cupboard', which includes a wardrobe and space for nursing equipment. A unique feature of these is the curved shelf for patients to display photographs, flowers and personal items. Natural materials have been used in order to help bring the 'outside in'. More than 30 artworks, including paintings, glass and textile works, have been commissioned for the rooms and corridors.

The hospice is now undergoing a major refurbishment of its inpatient facilities including new heating, lighting and soundproofing systems. The team has therefore been in a position to influence the design for the whole refurbishment.

The project was supported by Marie Curie Cancer Care with donations from the local community.

Back to the completed projects directory