South Tees Hospitals NHS Foundation Trust

This content relates to the following topics:

Part of Enhancing the Healing Environment

Date started: 1 Apr 2008
Organisation: acute
Service: adult acute, end-of-life care
Project: wards

Project location

Ward 9, James Cooke Hospital

Aims and outcomes

The aim of the project was to create a peaceful, dignified and private environment for palliative care patients by converting a 6-bedded bay in a busy acute ward into 4 screened bed spaces and also to provide dedicated spaces for their relatives.

A new entrance to the bay has been created using bespoke etched glass panels and access is now via an electronic pad. Glass panels have also been used to screen each of the bed bays and these have been designed so that they can be drawn across for privacy or folded right back if desired. Each bay has been furnished in an autumnal colour palette with specially sourced beds, furniture and fittings, and bed linen.

Seating for relatives has also been provided in a small alcove across the corridor and an underused bathroom has been converted to a private relatives’ room complete with a small refreshments bar nearby.

Back to the completed projects directory