Sheffield Teaching Hospitals NHS Foundation Trust

This content relates to the following topics:

Part of Enhancing the Healing Environment

Date started: 25 Mar 2010
Organisation: acute
Service: adult acute, dementia care
Project: public spaces

Location

Outpatients' Department, Royal Hallamshire Hospital, Sheffield

Aims and outcomes

The aim of the project was to improve the environment of the main entrance and waiting area for patients requiring ambulance transport in order to create a light, spacious and welcoming space particularly for older people with cognitive problems and dementia.

Following extensive consultation, the space has been redesigned to provide a large flexible seating area with clear sightlines to the reception desk. Clutter has been minimised and a new storage space provided for hospital wheelchairs. Patients were involved in trialling the different types of chairs and tables that can be easily moved to accommodate those waiting in wheelchairs.

Signage has been simplified and art was integral to the redesign. The colours and leaf theme were chosen to assist way-finding and usedfor large artwork panels on the walls and for the glass film on the main external window to provide privacy for those waiting. Improvements were also made to the outside of the building to create a welcoming first impression of the hospital.

Back to the completed projects directory