Mersey Care NHS Trust

This content relates to the following topics:

Part of Enhancing the Healing Environment

Date started: 1 Nov 2004
Organisation: mental health
Service: mental health
Project: gardens

Project location

Broadoak Unit, Broadgreen General Hospital

Aims and Outcomes

The aim of this project was to redesign a courtyard to make it more inviting, and to relocate the WRVS shop and café, previously sited in the unit's reception area, to a space adjoining the garden.

The use of light, colour, water and links to nature were all identified as key design elements, and a Japanese theme was chosen to tie them all in. The theme is echoed in the seating, the planting, and the silk flags suspended over the courtyard. A main focus of the redesigned space is a large mosaic waterfall, which was created by over 35 service users, while the changes in ground level have been successfully negotiated by using different surface materials and a small bridge over the water feature.

The café has been moved and large full-height, fold-back, glass doors lead on to the decked area which will be used for refreshments and performances.

Back to the completed projects directory