King's College Hospital NHS Foundation Trust

This content relates to the following topics:

Part of Enhancing the Healing Environment

Date started: 25 Mar 2010
Organisation: acute
Service: adult acute, dementia care
Project: social spaces

Location

Marjory Warren Ward, King’s College Hospital, London

Aims and outcomes

The initial aim of the project was to convert the ward dayroom into a multi-sensory room for people with dementia and their carers; however the project expanded to include further adaptations to the general ward areas to better support patients in this specialist elderly care ward.

Wood effect flooring, clear sight lines and commissioned artworks of local landmarks now welcome people to the ward. Each bay and single room has an individual artwork depicting a flower in the colour then used for accent walls in each space. Beds and bays area are also numbered to aid way-finding.  Handrails and small seating areas in the lift lobby and by the nurses' station encourage mobility and provide places for rest. Signage has been improved with yellow signs denoting bathrooms and toilets.

The dayroom has been transformed into a multisensory room where patients can set the mood by choosing from a spectrum of coloured lights, smells, images and activities.

Back to the completed projects directory