The Ipswich Hospital NHS Trust

This content relates to the following topics:

Part of Enhancing the Healing Environment

Date started: 25 Mar 2010
Organisation: acute
Service: adult acute, dementia care
Project: public spaces, wards

Aims and outcomes

The aim of the project in this standard design nucleus ward was to make the ward calmer and friendlier and also to help patients to find their way by using accent colours.

The large nurses' station has been replaced by a small reception desk with a seating area for patients and storage for oxygen cylinders. Lighting has been improved in the area and photographs of local gardens were commissioned to provide interest.

Colours and flower images in similar colours have been used on doors to the bays and single rooms. Matching colours have also been used on the bay walls opposite the doors to help service users to find their way. Coloured lines in the floors help guide patients to the toilets and new pictorial and text signage has been added to the doors. Improvements have also been made to the ward day room to encourage patients and visitors to walk and enjoy time away from the bedside.

Back to the completed projects directory

Location

Haughley Ward, Ipswich Hospital, Ipswich