East Kent Hospitals University NHS Foundation Trust

This content relates to the following topics:

Part of Enhancing the Healing Environment

Date started: 1 Apr 2008
Organisation: acute
Service: adult acute, end-of-life care
Project: relatives' rooms

Project location

Queen Elizabeth The Queen Mother Hospital, Margate

Aims and Outcomes

The aim of the project was to create a quiet, private space away from the wards for relatives of those receiving palliative care in the hospital. Prior to the creation of the Beresford Suite there was no private area that they could use away from the bedside. 

A meeting room and adjoining garden area adjacent to a palliative care ward were chosen as the project location. A seaside theme was chosen for the design and the suite has been divided into a series of social spaces providing a kitchen, shower and toilet, seating area and conservatory leading to a courtyard garden. It has created a calm, peaceful, safe and homely environment for individuals or families.

A new entrance door has been provided from the main corridor with access controlled by key cards which are available for families of patients on the Liverpool Care Pathway from the palliative care nursing team. 

Back to the completed projects directory >