Cornwall Partnership NHS Foundation Trust

This content relates to the following topics:

Part of Enhancing the Healing Environment

Date started: 1 Nov 2004
Organisation: mental health
Service: mental health
Project: public spaces

Project location

Longreach House, Redruth

Aims and Outcomes

The reception area and visitors room in this 2003 PFI unit felt rather institutional and uninviting.

To improve the welcome to visitors, the team set about reconfiguring the main reception desk: the counter height has been lowered, the partition glass removed and a welcome sign installed. A glass screen subdivides the reception space and new flooring, furniture and service user artworks, gives a more welcoming feel.

A naturalistic, seaside theme has been chosen to reflect the local area in the family room. Clever design has maximised the space which is now alive with interactive distractions for younger visitors. Lit glass screens depicting seaside animals subdivide the room so that it can be used by more than one family if needed. A range of seating options and storage facilities has been incorporated within the design so that toys can be tidied away when necessary.

Back to the completed projects directory