Calderstones Partnership NHS Foundation Trust

This content relates to the following topics:

Part of Enhancing the Healing Environment

Date started: 1 Dec 2005
Organisation: learning disabilities
Service: learning disabilities
Project: social spaces

Project location

Bank End Barn, Calderstones, Lancashire

Aims and Outcomes

Bank End Barn has stood in a commanding position overlooking a bend in the River Calder for over 300 years. It was inaccessible, unused and derelict. The main aim of the project was to restore the barn and redesign the interior, but the team also wished to open up access to the river bank and surrounding woodland within the trust's grounds.

The barn has now been sympathetically restored and essential services connected. An eco-friendly approach has been taken with a system of ground heat pumps providing the under-floor heating and the halogen up-lighters recycled from an earlier project. A small kitchen, accessible toilet and sinks for art activities have been installed. A special feature is the climbing wall requested by clients.

A grant from the BBC 'Breathing Places' Big Lottery Fund has funded the improved pathways along the riverbank and kissing gates have replaced stiles so that those in wheelchairs can for the first time gain access to the river bank.

Back to the completed projects directory