Worcestershire Health and Care NHS Trust

Date started: 
Organisation:  mental health
Service:  mental health
Project:  public spaces, wards
The original cramped reception area
A lighter and brighter entrance area
Specially commissioned stained glass

Project location

Witley Ward, D Block, Kidderminster Hospital

Aims and Outcomes

The ward entrance and reception area were cramped and staff tended to congregate in the office beyond. Although the floors were shiny the whole atmosphere was dark and depressing.

A colour palate of neutrals, browns, greens and blues was chosen for the scheme. The staff office and changing facilities have been removed, opening up the entrance area and creating lighter, brighter space. The lighting scheme has been updated and a coloured back-lit panel has been inserted in the ceiling of the main reception area to add further light. The whole of the ward corridor has been painted and a different flower picture hangs by each bedroom to help patients identify their rooms.

To enhance patient privacy, the clear glass windows between the day area and reception have been replaced with specially commissioned stained glass. Panels of the glass have also been used at the entrance to the ward and to decorate the other small seating areas. The main lounges have also been refurbished.

Back to the completed projects directory