Tees, Esk and Wear Valleys NHS Foundation Trust

Date started: 
Organisation:  mental health
Service:  mental health
Project:  gardens
Prior to the redevelopment
The new garden room
A light and airy room with modern furniture

Project location

Primrose Lodge, Chester-le-Street

Aims and outcomes

The project focused on improving the communal areas on the ground floor of the two-storey building and the garden to the rear.

A large garden room has been constructed to increase the communal accommodation, provide extra therapeutic space and allow more natural light into the building, as well as improving the integration of the garden with the house.

The room is light and airy with comfortable, modern furniture and good views into the garden from three sides. Air conditioning has been provided for use in the summer and a large veranda looks on to the garden.

The garden has been redesigned and provides a number of quiet seating areas as well as a plot for growing vegetables and herbs. The sculpture was made by service users at another trust site and provides an interesting focal point.

Back to the completed projects directory