Surrey and Borders Partnership NHS Foundation Trust

Date started: 
Organisation:  mental health
Service:  mental health
Project:  gardens, social spaces
The garden prior to redevelopment
A friendly space
A warm welcome in the reception area

Project location

Abraham Cowley Unit, Chertsey

Aims and outcomes

The focus for the project was the small shop, run by volunteers, situated in a corridor next to the dining room; the dining room itself, and the adjoining courtyard. It was hoped that by integrating the shop into a redesigned dining room the area would be used more frequently rather than just for main meals. The aim was to create a welcoming, harmonious and continuous space.

A bright, spacious and light reception area and new reception desk leads through to the new café and shop. Comfortable leather chairs and sofas provide an informal seating area next to the counter. The main dining area is separated from the café by mixed planters. New dining tables and chairs have been purchased and a range of artworks provide interest, including banners that have been hung to soften and lower the wooden double-height ceiling.

The adjacent courtyard garden has been transformed into a decked open-air café. Tables and chairs are interspaced with raised planters and a sandstone water feature has been installed.

Back to the completed projects directory