South West Yorkshire Mental Health NHS Trust

Date started: 
Organisation:  mental health
Service:  mental health
Project:  gardens
The garden lacked shelter and interest
The gazebo can house small groups
High level planters and hedging offer privacy

Project location

The Priestly Unit, Dewsbury and District Hospital

Now part of South West Yorkshire Partnership NHS Foundation Trust.

Aims and outcomes

The aim of the project was to improve a courtyard garden which lacked both shelter and interest, and suffered from some off-putting external noise courtesy of a poorly sited ventilator.

The redesign has made good use of the space available and created areas of real interest. Access to the garden has been improved with a new door from the adjacent ward. The ventilation issue has been resolved and much of the original paving retained.

A gazebo provides shelter from rain or sunshine and is large enough for small groups to meet. High level planters and hedging have created areas of privacy in which to sit and enjoy the wide variety of special features, including the pink quartz, driftwood, ammonite, water features and etched stones that have been commissioned and purchased for the space. A wooden sculpture featuring the names of the villages served by the unit makes a very special focal point.

Back to the completed projects directory