South Warwickshire NHS Foundation Trust

Date started: 
Organisation:  acute
Service:  dementia care, treatment area
Project:  gardens, social spaces
The room before this project
A new skylight provides natural light
The garden has also been redesigned

Location

Nicol Unit, Stratford-upon- Avon, Warwickshire

Aims and outcomes

The aim of the project in this intermediate care unit was to redesign the social and garden spaces to make them more accessible, encourage increased activity and independence for patients and to give them a sense of freedom.  

The previous day room and conservatory have been redesigned to provide new therapy rooms and a series of interlinked spaces leading directly to the garden.

Natural light has been maximised with the addition of a large skylight into the main seating space. Curved half screens allow for observation but enable patients and visitors to have some privacy and help subdivide the area. A wave design has been used to help service users to find their way, and the area is now used for activities, quiet conversations and social dining as well as enabling a greater emphasis on therapy to aid rehabilitation.

The garden has been redesigned to provide a safe and interesting space with curved pathways, raised beds, a range of seating and artworks.

Back to the completed projects directory