South Staffordshire and Shropshire Healthcare NHS Foundation Trust

Date started: 
Organisation:  mental health
Service:  mental health
Project:  social spaces
The social area before the redesign
Artwork by the service users is displayed
A safe and bright environment

Project location

Norbury House, St George's Hospital, Stafford

Aims and Outcomes

The focus for the project was the main social space and dining area in this PICU, which was previously stark and uninviting with plastic tables and chairs. The aim was to create a safe, therapeutic environment for both service users and staff.

Much care was taken in choosing the final colour scheme and accent colours, and all the furniture was tested by service users and staff prior to purchase to ensure it was robust and fit for purpose. The new flooring helps delineate the dining and more informal seating areas. The whole space feels much lighter, brighter and calmer. It is also less cluttered, as adequate storage has been provided.

Privacy has been enhanced by the construction of an internal glass brick wall, which obscures the view of the living area from the road. The skylight has been turned into an artwork by the installation of light fittings that provide a colour wash of changing colours. Paintings and photographs by service users have been hung throughout the building.

Back to the completed projects directory