Sheffield Health and Social Care NHS Foundation Trust

Date started: 
Organisation:  mental health
Service:  mental health
Project:  gardens, wards
Art is a key element of the redesign
The bird sculpture in the garden
New seating and artwork

Project location

Longley Centre, Sheffield

Aims and Outcomes

Work was already underway to enlarge and refurbish the intensive treatment service ward with the aim of opening up the unit to natural light, improving the airflow and extending the available space.

A number of different areas have been created within a tight ward template. Lighter shades have been used for the majority of the walls, with stronger accent colours to give interest and new flooring installed. A combination of full spectrum lighting, 'borrowed light' from the corridor windows and an open-plan sitting room, spotlights and skylights have made a great difference to the general atmosphere.

Commissioned and service user artworks have been an integral feature of the design. The refurbished sun room provides a tranquil space for clients to sit and enjoy the imaginative roof garden beyond. A bird sculpture provides a focal point within the planting scheme.

Back to the completed projects directory