Rotherham, Doncaster and South Humber NHS Foundation Trust

Date started: 
Organisation:  learning disabilities
Service:  learning disabilities
Project:  social spaces
Before the work
New seating and the stained glass window
The lighting installation

Project location

Sapphire Lodge, St Catherine's Hospital, Doncaster

Aims and Outcomes

The Lodge is a rehabilitation and assessment unit for people with learning disabilities and was undergoing refurbishment. The aim of the project was to create a kitchen and conservatory that would meet both the skills promotion and enhancement agenda. Users were involved throughout the project and many helped to make artworks, including tiles and paintings for the scheme.

The rehabilitation kichen contains a range of specialist ADL equipment and is decorated with tiles. The conservatory provides a multipurpose space for relaxation, sensory stimulation and individual therapy. A commissioned stained glass window adds a feel of the outside and the innovative ceiling installation includes adjustable lighting and a projector for creating different moods. Specialist computer equipment has been purchased to help service users become more engaged in their own care planning. The project also influenced the design, lighting, colours and furnishings of the whole of the Lodge refurbishment.

Back to the completed projects directory