Rotherham, Doncaster and South Humber NHS Foundation Trust

Date started: 
Organisation:  mental health
Service:  dementia care, mental health
Project:  gardens
The plain courtyard garden before the project
Sensory elements in the garden make it a dementia-friendly space
Beautiful sculptures have been added throughout

Location

Windermere Lodge, St Catherine's Hospital, Doncaster

Aims and outcomes

The aim of the project was to redesign the courtyard garden at the centre of the ward: this  was uninviting and rarely used. This allowed it to become a sensory, safe, dementia-friendly space which could be accessed freely by patients and visitors. In addition to the garden, the main entrance of the ward has been relocated thus eliminating a previous flash point. 

The inspiration for the design came from the rich industrial heritage of the local community ensuring that features such as railway sleepers have become an integral part of the new garden. The available space has been maximised and used to create a garden with strong lines, including trellises with climbing plants, and a large water feature at its centre. Even paths have been provided for walking and wheelchairs and to allow people to enjoy the planting, much of which has been placed in raised beds for better access. The main curved seating area is sheltered from wind and sun by a large sail. 

Back to the completed projects directory