Poole Hospital NHS Foundation Trust

Date started: 
Organisation:  acute
Service:  adult acute, dementia care
Project:  wards
The entrance to the ward before the project
Bright colours help service users to find their way
The ward entrance is now light, calming and spacious
Beautiful murals decorate the corridors
Colour transforms the wards
Wards are colour coded to make it easier for patients to find their way

Location

Lulworth Ward, Poole Hospital, Poole

Aims and outcomes

The aim of the project was to redesign the ward to reduce anxiety, risk of falls and challenging behaviours, and to give patients a sense of wellbeing. Colour and improved lighting, together with wood effect flooring, have been used to transform the ward and to make it feel calmer and more open. 

A smaller reception desk has made it possible to open up the surrounding space as a seating area for patients and visitors. A converted bathroom provides a recessed area for storage of paperwork and a small workstation for staff.

Each of the bays and single rooms has been colour coded using accent colours on walls, window blinds and table tops. The accent colour has also been used on the doors to each of the bays, which have large vision panels and all the toilet doors have been painted yellow to help service users to find their way.

Photographs of the local area have been placed in the corridors and bed spaces, and each of the single rooms has a memory box for patients to use.  

Back to the completed projects directory