Pennine Care NHS Foundation Trust

Date started: 
Organisation:  mental health
Service:  children, mental health
The wooded area before the project
The walkway up to the Woodland Retreat
The interior is comfortable and relaxed

Location

Pennine House, Fairfield General Hospital

Aims and outcomes

The aim of the project was to create a woodland retreat for the young people from the adjoining CAMS unit. The retreat was to be used for educational purposes and for therapeutic engagement as well as allowing for outside activities.

The site for the retreat was wooded and sloping but afforded very good views of the surrounding countryside. The service users were involved in the detailed design of the building and surrounding outside space. A tree house has been constructed which provides plenty of flexible space for educational and other activities. Sustainability has been key to the design with eco-friendly features including a living roof. The surrounding area has been landscaped to provide space for a barbeque and a vegetable patch which the service users help to maintain.

The project has contributed to enhanced clinical outcomes, has been used to engage the local community and provides an excellent space for family visits.

Back to the completed projects directory