Northumberland, Tyne and Wear NHS Foundation Trust

Date started: 
Organisation:  learning disabilities
Service:  learning disabilities
Project:  gardens
The cramped garden before the work began
New furniture for the garden
The winding path

Project location

Bothal Unit, Northgate Hospital, Morpeth

Aims and Outcomes

The project focused on the small tarmaced garden area to the rear of the unit which provides rehabilitation services. The area was cramped, and hemmed in by a large wooden fence. It also lacked direct access from the lounge so that any patient wishing to go outside had to be accompanied via the front door and a side entrance.

Direct access to the garden has been created from the main lounge, the area enlarged and a new lower, lighter, lapped fencing erected. The chosen design has maximised the space, with a winding path and places to stop and sit. The tarmaced area has been retained as an outdoor eating area – which benefits from new furniture and a variety of large potted plants and shrubs. A water feature and a gazebo provide a focus at different ends of the garden, while planting has been carefully chosen to add interest throughout the year. Lighting has been installed so that the view from the lounge area can be enjoyed in the evening.

Back to the completed projects directory