Northumberland Tyne and Wear NHS Foundation Trust

Date started: 
Organisation:  mental health
Service:  mental health
Project:  outpatients, public spaces
The stark and cold reception before the work
Vibrant colours in the new reception area
The wall hanging in the waiting room

Project location

Hadrian Clinic, Newcastle General Hospital

Aims and Outcomes

The clinic's very busy reception area felt stark and cold and the aim of the project was to improve not only the reception arrangements but also to create a dedidated waiting room for those attending the outpatient clinics.

A vibrant colour scheme of reds, oranges and yellows was chosen for the refurbishment. Way-finding has been improved by the use of new signs and a floor design which incorporates intuitive signage. Better overhead lighting has also brightened up the space. The old glass partition that separated reception staff from visitors has been removed, and staff safety enhanced by use of a personal alarm system, CCTV, and controlled door entrance. A small seating area has been provided so that people can wait for transport.

A large wall hanging made by the local carers' group provides focus in the comfortably furnished new waiting room.

Back to the completed projects directory