North Yorkshire and York Primary Care Trust

Date started: 
Organisation:  mental health
Service:  dementia care, mental health
Project:  public spaces
The bare corridors and hallways before the work
The newly decorated reception area
A potting shed features in the reception room
The area is transformed into a pub serving non-alcoholic drinks a few evenings a week
Pictures are hung on the colourful corridor walls

Project location

Peppermill Court, York

Aims and Outcomes

Peppermill Court provides services for older men with challenging behaviour. Built round a square central courtyard, the main reception, bedroom areas, social spaces and offices are arranged in a 'race track' along four wide corridors. The aim of the project was to make better use of the corridor spaces and to provide some meaningful and engaging activities for the service users.

Flooring and lighting were changed in all areas, and a colour-coding system devised to help with orientation. An indoor cottage garden, complete with garden shed, now provides seating from which to enjoy the plants and colourful artwork that has been fixed to the walls. Other areas include a quiet area with DVD player and a corridor full of large photographs, transferred on to canvas, of service users and families.

The reception area space is transformed into the The Old Bull pub a couple of nights a week with optics dispensing non-alcoholic drinks.

Back to the completed projects directory