North Staffordshire Combined Healthcare NHS Trust

Date started: 
Organisation:  learning disabilities, mental health
Service:  learning disabilities, mental health
Project:  public spaces
The garden prior to the redevelopment
The garden now offers variety for everyone
The room prior to the redesign
Light and colour are used in the oasis room

Project location

Chebsey Bungalows, Bucknall

Aims and Outcomes

The three bungalows, home to people with severe learning disabilities, are built together along one side of a cul-de-sac and their uninspiring rear gardens were each separated by high fences. The aim of the redesign was to make the gardens feel less oppressive, and to encourage interaction between clients and staff from the three buildings by removing the fencing.

The gardens have been opened up and designed to give a great variety of interest for everybody. Quiet areas, performance spaces, a gazebo and activity zones are all included in the new sensory garden.

Project location

Harplands Hospital, Stoke on Trent

Aims and Outcomes

There was no specific space for religious services in this PFI hospital. The team secured a small office in which to create an 'oasis' room for patients, staff and visitors.

Light boxes now fully cover two of the walls, featuring back-lit pictures of skyline and clouds. Seven different colour sets give the room ever changing colour, though these can be switched off and the ceiling lighting used when required. A butterfly within the design denotes the direction of Mecca, while storage has been provided inside the colourful, flower-decked seating.

Back to the completed projects directory