Milton Keynes Primary Care Trust

Date started: 
Organisation:  mental health
Service:  mental health
Project:  gardens
The overgrown courtyard
Relaxation and conversation are welcomed in the new area
An arts-led approach

Project location

Campbell Centre, Hospitals Campus, Milton Keynes

Aims and Outcomes

An arts-led approach was taken to the EHE project and the resulting 'Pathway to Recovery' involved five separate artistic commissions, one internal and four focussing on external spaces.

A chill-out area has been created from a dark waiting area and is now used for relaxation sessions. Outside an area has been designed where service users can grow herbs and vegetables and a large tarmaced area has become a vibrant activities area. The external commissions have been linked by a specially designed steel fence which also acts as a screen from the rest of the hospital site.

The overgrown courtyard area now provides spaces for contemplation, relaxation and conversation. A water feature surrounded by mosaic made by service users and a set of beautiful glass panels which subdivide a small, shaded, more private space give great interest.

Back to the completed projects directory