Marie Curie Hospice, Glasgow

Date started: 
Organisation:  hospice
Service:  end-of-life care
Project:  relatives' rooms
Room before the work
Warm and welcoming multi-purpose room
Kitchen, IT and children's room

Project location

Visitors' room, Marie Curie Hospice, Glasgow

Aims and outcomes

Plans were already well advanced for building a new Marie Curie hospice in Glasgow, and the team wanted to demonstrate what could be achieved through consultation and good design to influence the final designs for the new build.

The aim was to transform what was a bland, cold and under-used room into a welcoming, user-friendly and flexible space. The room has wonderful views that had been obscured by the heavy dark wooden frames on the windows.

A new welcoming entrance was designed and three distinct spaces created within the room: a small kitchen area; IT/children's play area; and a seating area overlooking the hills. The window frames were painted white to reduce interference with the view of the surrounding hills. This view provided the inspiration for the commissioned glass artwork at the entrance and around the TV screen. New furniture was purchased, which, together with newly installed radiator covers, voiles and curtains, gives the area a more domestic scale and feel.

The project was supported by Marie Curie Cancer Care with donations from the local community.

Back to the completed projects directory