Manchester Mental Health and Social Care Trust

Date started: 
Organisation:  mental health
Service:  mental health
Project:  gardens
The garden prior to the redesign
The new gardens
A colourful installation on the first floor

Project location

Park House, North Manchester General Hospital

Aims and Outcomes

Park House is the oldest building being used to care for those with mental health needs on the site and the under-utilised and overgrown courtyard areas on each side of a busy corridor in the middle of the unit were identified as the focus for the project.

Within the overall theme of 'The Elements', workshops identified seating, water features and sculptural work as the main features of the garden redesign. The gardens have been planted to ensure interest throughout the year and feature a number of small animal sculptures created by service users as their contribution to the scheme. Specially made chairs not only provide comfortable seating but shelter from the sun and rain.

The first floor corridor has been repainted and is now hung with a colourful installation made of individual plastic cones, the colours changing as you walk from one end to the other.

Back to the completed projects directory