King's College Hospital NHS Foundation Trust

Date started: 
Organisation:  acute
Service:  adult acute, end-of-life care
Project:  bereavement areas
The old heavy entrance door
Refurbished viewing room
A new, dignified entrance

Project location

Mortuary viewing room at King’s College Hospital

Aims and outcomes

The viewing room, previously known as the chapel of rest, was chosen as the main project focus as there was an opportunity to better utilise space, removing the heavy curtains around the bier which gave the area a claustrophobic feel.

A new wooden door to the corridor has been installed, together with a small light box with the chosen signature image of a dandelion, which is lit when the room is in use.

A new pall was commissioned for the bier. Rather than religious artefacts, different religious symbols can be projected onto the wall above the bier by a small projector.

A neutral colour scheme, new leather furniture, flooring and wooden cupboards were chosen, and a small half-screen was placed in the room to cover the glass doors to the viewing room itself. The lighting and ventilation have been improved. Further monies were found to improve the adjoining access corridor.

This project was supported by the King's Charitable Trust, the Friends of King's, the Patient Amenity Fund and the Trust.

Back to the completed projects directory