Kent and Medway NHS and Social Care Partnership Trust

Date started: 
Organisation:  mental health
Service:  mental health
Project:  social spaces
The dining room was unused, except at meal times
Patients and visitors can now sit alone or in groups
New facilities have been made available

Project location

Edgehill Ward, William Harvey Hospital, Ashford

Aims and Outcomes

Lack of social space on the ward meant that patients were often bringing chairs to sit in a windowless, hot area by the nurses' office, while the large dining room at the end of the ward remained unused apart from meal times. The team decided to enlarge the dining room and make the area more inviting.

The chosen naturalistic theme is complemented by calming shades of lilac and lavender, and the newly created area now provides a pleasant, light social space where in-patients and visitors can sit either alone or in groups. A small tea bar has been provided and a new dining area created. Different flooring has been used to delineate the different spaces and a new lighting scheme installed.

Several artists, including former service users, were commissioned to produce a series of textile and painted artworks, with the emphasis on nature and creating a calm environment.

Back to the completed projects directory