Dorset HealthCare University NHS Foundation Trust

Date started: 
Organisation:  mental health
Service:  mental health
Project:  gardens
A little-used courtyard
Now there is a minimal but modern design
The specially designed seating pods

Project location

St Ann's Hospital, Canford Cliffs, Dorset

Aims and Outcomes

The project aim was to transform a little used courtyard at the low secure and PICU site.  A minimalist, modern design was chosen for the scheme, which also includes an innovative music and lighting system. Risk and safety issues were assessed thoroughly before the scheme was approved.

The main planting feature is the shaped small grass areas with silver birch trees, while a large picture of trees gives the illusion of a vista at one end of the courtyard. Specially commissioned white pods, with wooden-deck flooring and bean bags allow service users to sit on their own or in groups, to listen to their favourite music. The pods are made of light panels which give the whole courtyard a magical feel at night. This is emphasised by the imaginative water bubble artwork which provides a real focus to the area and also serves as a reminder of the sea beyond the hospital.

Back to the completed projects directory