Derbyshire Community Health Services

Date started: 
Organisation:  community
Service:  dementia care, mental health
Project:  gardens, public spaces
The outdoor space before the project
A balcony garden has been created with views of the surrounding landscape
Space has been provided for a range of social activities
Mosaics were made by the patients
Smaller rooms provide calmer spaces for relaxation

Location

  • Spencer Ward, Cavendish Hospital, Buxton, Derbyshire
  • Riverside Ward, Newholme Hospital, Bakewell, Derbyshire

Aims and outcomes

Two projects were undertaken, both with the aim of improving social spaces for patients:
A first-floor balcony garden was created on top of a flat roof adjacent to Spencer Ward. This has been designed to allow free access for patients to a safe outside space where they can enjoy magnificent views of the surrounding landscape and help with tending the plants in raised wooden beds. The adjoining room has been refurbished to provide space for activities and social dining and local photographs along the ward corridors provide additional interest. 

Riverside Ward's large and noisy main social space has been subdivided to provide a range of seating and activity areas. The smaller, calmer and quieter spaces are more familiar to patients and provide places to rest, watch TV or dine together. Patients helped to make the mosaics for the room dividers and enjoy watching the fish tank.

Improvements were also made to the reception area, lighting and colour schemes and a wider range of activities is now available for patients.

Back to the completed projects directory