Cumbria Partnership NHS Foundation Trust

Date started: 
Organisation:  mental health
Service:  dementia care, mental health
Project:  public spaces, wards
The entrance before the project
A friendly, spacious entrance
A therapeutic environment to increase wellbeing
Artwork brightens up the corridors
Spaces offer creative activities for patients

Location

Gill Rise, Ulverston, Cumbria

Aims and outcomes

The aim of the project was to create a more therapeutic environment to increase patients' wellbeing by improvements to the entrance, corridors and main social space in this dementia assessment unit.

The entrance has been redesigned to provide a friendly, spacious, welcoming first impression with an open reception desk and comfortable seating for visitors. Patients and carers were involved in choosing the poems and words that decorate the walls.

Internally patients' orientation has been improved with the use of colour and numbers on each of the bedroom doors together with a series of commissioned artworks in the corridors.

The main day and dining space has been subdivided so that seating is arranged in small clusters. As part of the project the team reviewed how space was being used and a number of other improvements to the ward area have been made including the creation of a carers' room and kitchen space for occupational therapy activities.

Back to the completed projects directory