Cheshire and Wirral Partnership NHS Foundation Trust

Date started: 
Organisation:  mental health
Service:  mental health
Project:  social spaces
Before the redevelopment
The new garden
A social space looks out onto the garden

Project location

Springview, Clatterbridge Hospital, Merseyside

Aims and Outcomes

There had been plans for some time for the outpatient services to be relocated from Springview and this move gave the team the opportunity of creating a social space looking on to the garden.

In line with the project's aim to bring the outside in, a large floor-to-ceiling glass door on to the garden was incorporated. The decision was taken, following consutation, to remove the high wooden fence which obscured the view of surrounding fields, allowing everyone to enjoy the extraordinary vista.

Two different seating areas can be accessed at any time of day through curved walls from the main hospital corridor. The adjustable lighting and colour scheme were chosen to enhance the central photographs and other artworks in the space.

A mosaic rill runs from the edge of the corridor through the seating areas and out into the garden, echoing the theme of bringing the outside in. The garden has been redesigned to offer a choice of seating, though the whole area remains observable.

Back to the completed projects directory