Cambridgeshire and Peterborough NHS Foundation Trust

Date started: 
Organisation:  mental health
Service:  mental health
Project:  gardens
The overgrown, uneven courtyard
A relaxing area for clients and visitors
Space to sit alone or with others

Project location

Edith Cavell Hospital, Peterborough

Aims and Outcomes

Access to the overgrown, uneven courtyard adjacent to the wards was very limited and the area did not present the relaxing, therapeutic space that the team wished to create for their clients and visitors.

New access from the main corridor has been created and trellising has been used to good effect. A range of wheelchair-friendly surfaces has improved access. Benches, tables and chairs have been placed in different areas so that people are able to sit on their own or in groups and the available space maximised. It has been specifically designed so that many of the features can move to other areas when a new hospital is built.

The creation of the courtyard garden has provided a relaxed outdoor area away from the wards. It has enabled more interaction between clients and staff, and is being used for group therapy sessions.

Back to the completed projects directory