Black Country Partnership NHS Foundation Trust

Date started: 
Organisation:  mental health
Service:  mental health
Project:  gardens
The neglected garden, before the work
The redesigned garden
A sheltered seating area

Project location

Edward Street Hospital, West Bromwich

Aims and Outcomes

Originally part of Sandwell Mental Health and Social Care NHS Foundation Trust.

The large garden for elderly service users was not well used as it was not wheelchair accessible and there were no handrails for those with an unsteady gait. The aim of the redesign was to create a garden that was safe and would be accessible to all, that promoted relaxation and provided a calming and therapeutic experience.

The chosen design makes the garden feel fresher, open and more inviting. The central circular features have been retained and enhanced. The brown brick has been rendered in cream to produce a lighter finish and a large, sweeping slope allows easy access by wheelchair up to the highest point where people can enjoy a view of the garden and the water feature that marks the central spot.

The shaded woodland path at the back of the garden provides a number of sheltered, small seating areas for sunny days. Trellises give structure and height even in the winter and a variety of pots have been filled with seasonal planting.

Back to the completed projects directory