Birmingham Children's Hospital NHS Foundation Trust

Date started: 
Organisation:  acute
Service:  children, end-of-life care
Project:  bereavement areas, gardens
Before the work took place
A newly created garden space
New sitting area, with fresh flowers

Project location

Rainbow Suite (mortuary viewing area) at Birmingham Children's Hospital

Aims and outcomes

The team felt that the viewing suite was difficult to access through doors leading to the laboratories and although relatively large, the area was not particularly welcoming.

The aim was to create a calming, pleasant and dignified area where bereaved parents and families of different faiths could spend time with their child.

The doors to the laboratories have been re-sited and a new wooden entrance door leads to an enlarged waiting area. The area is lit by a light well and has a large glass door leading onto a small courtyard garden, created from a previously unused void. The viewing room has been re-orientated to assist movement from the mortuary and the mortuary door has been hidden behind voile and fabric curtains.

The whole suite, including the viewing room, has a more domestic feel, complemented with fresh flowers and plants, and good storage has been provided for religious artefacts and toys. Baby-changing facilities have been provided in the refurbished toilet.

The project was supported by the Birmingham Children's Hospital Charities.

Back to the completed projects directory