Berkshire Healthcare NHS Foundation Trust

Date started: 
Organisation:  mental health
Service:  mental health
Project:  social spaces
Before the work
A calm, welcoming room
Families and staff collected memorabilia

Project location

St Mark's Hospital, Maidenhead 

Aims and Outcomes

The large day room is the hub of this elderly care ward. Previously it had an institutional feel, engendered by a large, enclosed nurse station, poor lighting and drab furniture.

A key element of the team's chosen design was to provide space for one-to-one time with staff or visitors. The redesign, by creating a number of discrete areas, has reduced noise levels and the colour palate chosen has made the room feel calmer and welcoming. The new lighting system allows staff to alter the level of lighting in different areas of the room and the flooring has been replaced by a non-shiny surface that is already reducing the incidents of slips, trips and falls.

The furniture was carefully selected and the commissioned artwork chosen to appeal to the patients. Families and staff collected a range of memorabilia which have been placed in glass-fronted shelves in the quiet area.

Back to the completed projects directory