Barnsley Primary Care Trust

Date started: 
Organisation:  mental health
Service:  mental health
Project:  social spaces
The empty room before the refurbishment
A new dividing wall
Specially designed stained glass doors

Project location

The Oakwell Centre, Kendray Hospital, Barnsley

Aims and Outcomes

The aim of the project was to create a safe, secure and peaceful place that would foster a feeling of 'time for me', where people could spend some time alone no matter what time of day.

The room where people could relax, think and pray was designed to be used for religious observance by all faiths as well as a non-denominational quiet space.

A naturalistic theme was agreed and this informed the main focus of the room: a large, triple-glazed, stained glass window commissioned from a local artist.

A specially made curved steel and bamboo screen sited in one corner of the room swings out to reveal a small ablution area with basin and foot bath – and pushes back to rest against the wall when the area is not required. The curved main wall has been designed to provide storage space for religious artefacts. The lighting scheme is flexible and an integral sound system has been installed.

Back to the completed projects directory