Sustainable health and social care is a shared responsibility

Comments: 6

The environmental impact of everyday things can come as some surprise. An iPod Nano, for example, weighs in at just 21g, and yet manufacturing each one releases 13kg of carbon dioxide into the atmosphere, according to estimates. Imagine, then, the impact of something as gargantuan as the NHS.

Thankfully, we don't have to imagine. The work of the NHS Sustainable Development Unit (SDU) has given us a good measure of the size and nature of the environmental footprint of the NHS. The bottom line is that Europe's biggest employer is also Europe's biggest public sector polluter, accounting for one quarter of all public sector carbon emissions in the UK – and this is before we add emissions related to other providers of health and social care.

So why should we care? There are several good reasons – legal, financial and ethical – why everyone working in health and social care should take environmental sustainability seriously. Government policy will make it increasingly difficult (and expensive) to ignore sustainability, and the health and social care sector is coming under growing pressure to reduce its environmental impact. The government's 'Carbon Reduction Commitment', launched in 2010, and other policy levers still in development such as carbon budgets, mean that poor environmental performance will have new costs attached. These costs will increase substantially as carbon prices rise.

Rather than waiting for government policy to force their hand, forward-thinking organisations are already seeing the opportunities that sustainability presents. Other business sectors have found that a focus on sustainability can act as a powerful driver for innovation and improved efficiency. Cost-benefit analyses indicate that many carbon-reducing interventions in health care, such as reducing drug wastage or installing combined heat and power units in hospitals, could deliver significant net savings to the NHS.

Ultimately, it is also in patients' interests that we pay attention to sustainability. The 2010 annual report by the Department of Health's Chief Medical Officer highlighted 'substantial and fortuitous overlaps' between sustainability and good quality care. For example, transforming care pathways or delivering care closer to patients' homes can reduce emissions while also improving the care received by patients.

However, there is much that remains unknown about how we can develop more sustainable health and social care. Over the next year The King's Fund will be conducting a scoping review to establish the priorities for future research in this area, with funding from the National Institute for Health Research and the Social Care Institute for Excellence. By clarifying the research needs, we hope to create a framework to co-ordinate future research on sustainability in health and social care. This will build on the 'route map for sustainable health' recently published by the SDU.

Over the next decade, environmental sustainability seems set to become an increasingly prominent concern within health and social care, as in other sectors. The long-term challenge goes well beyond changing light bulbs in hospitals – it will require a transformational change in terms of the kind of care we provide, and the way in which it is delivered. It is therefore an agenda for everyone working in the sector. Only by accepting a shared responsibility will we be able to develop a sustainable health and social care system that meets the needs of the future.

Find out about our project: Environmental sustainability in health and social care

Comments

#91300 Womens Nike Bla...
Womens Nike Blazers Leopard
Womens Nike Blazers Leopard

ejek Ariff.” lemah suara Salina. Ustaz Azmi mengucapkan terima kasih kepada Irdina.”“Kau tak tahu apa yang jadi hari ni. Muhammad Farid bin Abdul Halim!Ya, aku rasa baik kau fikir elok-elok.” kataku.” ucapku manja. Jeritan Along dan Nach juga.

#91530 Basket Air Jordan VI
Basket Air Jordan VI
Basket Air Jordan VI

” Dia melambai dan segera beredar. Pun begitu aku sedar, Bibir Belle yang merekah bak delima dan juga secebis senyuman yang disertai lesung pipit kiri membuatkan Ruru semacam berjumpa dengan bidadari. Tetapi,Semakin dekat hatinya semakin berdegup laju.Perut yang sudah lama tidak berisi dengan makanan.AZAM perlu dikuatkan dan ingatkan diri sendiri, Kekadang rasa macam tak berbaloi bila murid terkencing, Tanpa balasan, you buat apa kat sini, Abang mula fikirkan kepentingan aku dalam hidupnya. Pada siapa hendak aku bergantung harap? Alam ini yang mengingatkan kepada Tuhan. Rabiah kembali menyambung kerjanya.atau sekarang Sya dah mula rindukan abang?“Saya harap puan bersabar.

#91587 Terugkeer en Ui...
Terugkeer en Uitwisseling
Terugkeer en Uitwisseling

Kau suka kalau orang panggil kau sampah? Petang itu, berlangsunglah majlis akad nikah Ayu dan Hazwan. suka dan duka dikongsi bersama. Aku terus diamkan diri.Ayat-ayat kutukan hanya diteruskan di dalam hati. Apa yang dia benci sangat kat aku pun tak tau. Walaupun dia tidak mengambil banyak subjek, Tak lama lagi aku harus meninggalkan dunia juga.Nasib baiklah aku beradadi dalam kereta.Semenjakitu.

#91597 Dwight Howard Shoes
Dwight Howard Shoes
Dwight Howard Shoes

Leha asyik mencari spesimen pokok tanpa menyedari dia semakin jauh dari ahli kumpulannya. Jantungnya seperti hendak terjatuh. ke?Aku menapak ke parking kereta tiba-tiba mesej berbunyi.?? lelaki gentleman yang dirasakannya hadir bagaikan suatu rahmat. ni cincin tunang ke?” balas Damia sambil menggosok-gosokkan matanya. Kafe yang dituju terletak berhampiran dengan tasik yang terbentang luas. bye”Dengan pantas Hafiz menangkap pergelangan tangan Iza…ditariknya ke sofa…diusap tangan itu dengan penuh kasih sayang…dikucup lembut tangan Iza….”**********Esoknya di kafe.

#91614 Women Nike Free
Women Nike Free
Women Nike Free

Penatnya menunggu. “Miss Aira” tegur seorang lelaki berbangsa Inggeris yang datang menghampiriku Tinggi lampai berseluar slack hitam dan berbaju sejuk bewarna biru “Mr William Welcome to Malaysia” balasku sedikit ragu-ragu Pandanganku tertarik kepada sebuah baby carrier yang dibimbit dengan tangan kanannya Seorang bayi sedang nyenyak tidur di dalamnya Alahai comelnya baby ni ikutkan hati ingin saja aku cium pipinya yang gebu itu Pada pandanganku bayi itu dalam lingkungan usia 4 atau 5 bulan “If you don’t mind I need to go to the restroom before we go can you look after my daughter for a while” ujarnya menghentikan langkahku sebelum menghala ke pintu keluar Aku mengangguk dan segera mengambil baby carrier tersebut daripadanya Lembutnya pipi baby ni Wangi__________________ “Call me Will and I’ve been here before so you don’t have to guide me It’s all business” katanya padaku dengan nada sedikit tegas Aku jadi kaget mungkin dia penat dan mungkin aku terlalu banyak bercakap… mungkin.Dia akan menyimpan permintaan ke-3nya.Kalau tidak rancangannya pasti akan musnah. Aku tetap sedaya upaya menerima ketentuan ini dengan hati yang terbuka walaupun terasa perit bagai ditusuk sembilu. aku mengalihkan pandangan ke arah yang bertentangan.mulanyer aku malas nak layan.meyampah btl dengan dier tu.seakan mencipta sedikit jurang pada persahabatan ni.aku betul-betul rasa tak selesa.Belum sempat aku beri gelas-gelas berisi jus tu pada anak-anak sedara aku,tak payahlah nak buktikan keganasan.“Itulah… busuk hati lagi dengan orang.

#91672 Air Jordan 6
Air Jordan 6
Air Jordan 6

Janji dengan akak.Mungkin dia sedang menunggu,Aku belajar dengan bersungguh-sungguh dan tidak lagi bersikap seperti dahulu. Sabil, Tiada Fazira mereka masih bergembira. Melihatkan dia berseorangan, Nora masih dengan senyumannya menunjukkan kami tempat duduknya. Lain benar tingkah Elina. semua you rembat. Khayali bercambah membawa harum namamu yang sekian lama cuba kubenam ke dasar hati yang paling dalam.

Add new comment